top of page

02 VAD KOSTAR DET ATT LÄRA SIG

VAD KOSTAR DET ATT LÄRA SIG PMU?

02

Att lära sig Permanent Make Up kommer att ta tid och kosta en del pengar. Det här är inget konstigt utan liknar många andra yrkesutbildningar inom till exempel Personlig Träning, Yoga, Hudterapi eller Make Up. Man startar alltid med en investering för att få den kunskap och det material som krävs. Då undrar man såklart hur mycket som är rimligt och vad är det som kostar? Vi hoppas att vi kan svara på dina frågor här under.   
 


VEM HAR BÄST STARTPAKET?

När du väljer utbildning ska du INTE fastna i vad som ingår gällande maskin eller så kallade "start up paket". Det kommer hela tiden nya maskiner och du kommer att vilja ha något som passar just dig och din stil. Samma sak gäller pigment och annan utrustning. Det är väldigt vanligt att man ser folk sälja sina startpaket av olika anledningar. Utbildningen ska framför allt ge dig kunskap om teknik och hur du startar en seriös verksamhet. Det är det absolut viktigaste, så välj en utbildning som känns seriös och där du kan lära dig mycket. 

1. VAD KOSTAR EN UTBILDNING?

Inom till exempel tatuering lär man sig via 2-3 åriga lärlingsprogram, men inom PMU är det vanligaste kortare intensivutbildningar som hålls av olika artister. Beroende på stad, status och branding kan kostnaden på utbildningarna variera från ca 20 000-55 000 SEK i Sverige.

Hur vet man om det är värt pengarna?
Vi har samlat tre bra tips, från redan professionella artister, som kan hjälpa dig på vägen. När du väljer utbildning ska du titta på följande:


1. Hur många dagar är kursen? 
Många vill gå en snabb kurs av enkelhet, men precis som med allt annat är tid viktigt när man ska lära sig något. Längre kurser med mer tid hos din lärare är mer värdefullt och en bättre investering. Semi-tatuering handlar mycket om känsla, djup och precision som behöver handpåläggning och personlig coachning. Online är inte ett passande forum, och inte heller egenträning utan grundliga instruktioner. Enkelt förklarat så blir 55 000 SEK för två dagar väldigt dyrt, över 25 000 SEK per dag, men samma pris för en vecka blir mindre, ca 7 000 SEK per dag.  

2. Vilken metod lär du dig?
PMU går snabbt framåt med nya metoder och trender. Något som var inne för 10 år sedan är redan utdaterat inom mode, så man behöver tänka på det här när man väljer utbildning. Kunden kommer att vilja ha den bästa och senaste metoden, det här är det som styr marknaden. Därför är det viktigt att du hittar en skola med en modern teknik som gör att din karriär får hållbarhet och ligger i linje med branschens utveckling. Speciellt när du startar din karriär är det här viktigt, så du sparar dig själv jobbet att plötsligt måsta utbilda dig igen inom en ny teknik och börja om från början.   

3. Vilket diplom får du?
Viktigt när du väljer skola är att se på vad din certifiering innebär. Är du till exempel berättigad kundförsäkring efter avslutad utbildning, och är det ett säkert att du kan de hygienkrav som gäller för din och dina kunders säkerhet? PMU är under anmälningsplikt och räknas som stickande och skärande verksamhet. Det betyder att du är som artist jobbar med hög risk för blodsmittor så som hepatit och HIV. Med rätt kunskap är det här kontrollerat men med bristande kunskap utsätter du dig själv för onödiga faror. Det är därför viktigt att tänka på annat än design och snygga ögonbryn när du startar din verksamhet. 

Tattoo Machine

2. STUDIO OCH MATERIAL

Att börja sin träning kostar inte så mycket men man kan på en gång tänka på att införskaffa utrustning för att öppna sin egen studio. Vi passar på att ge en riktlinje för hur mycket du bör spendera på material och 


1. Maskin och nålar
En bra maskin kan kosta mellan 3 000 - 15 000 SEK. Den behöver inte vara så dyr från början eftersom du dels ska öva väldigt mycket och det är bättre att slita ut en billigare maskin, samt att maskinen inte är det viktigaste för resultatet. 

2. Pigment
Du kommer att behöva köpa pigment som är godkända inom EU (REACH) som är i de färger som du använder. Dessa finns i väldigt många kulörer men sanningen är att du inte behöver så många. Det räcker med ett mindre sett för täcka de vanligaste nyanserna vilket borde kosta strax över 3 000 SEK.

3. Hygienprodukter
När du väl öppnar din studio är det en massa saker du behöver gällande själva behandlingen med plasthandskar, skyddsplast, förkläden, tejp och så vidare. Sedan även rengöringsprodukter som desinfektionsmedel, handsprit, alkohol-whipes med mera. Kostnaden beror på arbetsplatsen och hur mycket kunder du har. Dessa produkter är förbrukningsvaror så det kräver ständiga inköp, men säg att det kostar runt 2 000 - 3 000 SEK för att komma igång.

4. Arbetssäng
Du behöver såklart en brits, stol eller säng att jobba på. Dessa bör vara justerbara och helst elektriska vilket gör att de snabbt kommer upp i pris. De går att hitta second hand på blocket, men ny så kostar de mellan 10 000 - 30 000 SEK beroende på vilka krav du sätter på den. 

5. Inredning
Du kommer att behöva en arbetspall, en arbetsvagn för tatuering, förvaring och pappershållare och annat som krävs för att hålla goda hygienrutiner. Dessa går att hitta för bra priser på Amazon eller med högre priser, men också ofta högre kvalitet, på tatueringssidor på nätet.  
Allt som allt kan det här bli 3 000 - 8 000 SEK

5. Tillstånd från kommunen
Om du startar en ny verksamhet har du anmälningsplikt till kommunen. Det här innebär ett handläggande och inspektion som kostar ca 2 000 SEK


SÅ VAD KOSTAR DET?
Här har vi räknat upp de stora kostnaderna men det är alltid en massa små saker runt omkring som vi säkert har glömt. Med andra ord kan det bli en liten investering för att få din verksamhet i rullning, lågt räknat blir det minimum 25 000 SEK med second hand och bra planerade inköp. Vill du lyxa på med dyraste maskinen, sängen och fler nyanser av pigment kan det dra iväg priset avsevärt. Vi tycker att man ska vara smart och inte betala i onödan för saker som kanske inte behöver vara så dyra.  

 

Hoppas att den här guiden är till hjälp för dig när du planerar din nya karriär. 


 

bottom of page